[PDF változat] [PDF változat - képek nélkül]


Automatikus átirányítás 3 másodperc múlva zenekarunk aktuális blogjára!

A zenekar bemutatása

A Greenfields együttes Magyarország egyik legrégebb óta fennálló, ír és skót hagyományból merítő zenét játszó formációja.

A zenekart 1991-ben alapította Mező Győző, aki korábban a Karikás és a Táltos Együttes hegedűseként szerzett nevet magának magyar népzenei berkekben.

Elsősorban népszerű ír kocsmadalokat, népdalokat, valamint hagyományos ír-skót tánczenét játszunk - egyéb zenei feldolgozások mellett. Fellépünk pinceklubokban, pub-okban, bálokon, kulturális rendezvényeken, fesztiválszínpadokon.

Remek hangulatú koncertjeink fontos részét képezi az ír és skót táncok tanítása is. Koncertjeinken – amennyiben erre igény van – élő zenei kísérettel set- és szteptáncbemutatót is tartunk hazai élvonalbeli táncosokkal.

Az együttes zenei stílusa kissé eltér a tradicionális ír-skót stílustól, zenekarunk tagjainak is nagyon változatos a zenei előélete: megtalálható közöttünk a tradicionális ír zenei stílus ismerője mellett eredetileg magyar népzenész, blues- és countryzenész, „univerzális” folk-gitáros, a latin-amerikai zene világából érkező dobos és historikus zenész is.
Így egy izgalmas zenei világ keletkezik, mely az ír-skót tradicionális zenét részben a magyar népzene, valamint kissé az észak-amerikai countryzene stílusában szólaltatja meg több más zenei világ hatása mellett. Zenénkben kiemelkedő szerep jut a magyar és kelet-európai népzenei elemeknek. Különlegességünk éppen ez: a magyar és ír zenei hagyomány ötvözése – ebben Magyarországon az elsők között voltunk. 
Mindezekkel együtt alapvetően „szórakoztatni” szeretnénk, nem törekszünk sem öncélú zenei alkotásra, sem „múzeumi” stílus kialakítására.

A Greenfields együttes 1991-es alapítása óta többször átalakult, több generációnyi zenész bújt ki a zenekar „köpönyegéből”. Az együttes jelenleg is megújul, új tagokkal egészült ki 2008-ban és 2010-ben. A korábbi évek visszafogottabb hangzásával ellentétben erőteljesebb megszólalás jellemző ma ránk.

És hogy miért éppen ír zenét játszunk? Fontos számunkra, hogy egyben tradicionális és mégis élő, aktuális zenei hagyományról van szó, mely folyamatosan megújul napjainkban is – Írországban és másutt. Kicsit távoli, „idegen” hagyomány, mégis nagyon ismerős számunkra. Csakúgy, mint maga Írország, a zenei varázslók földje...

Várunk mindenkit ebben az izgalmas zenei világban!


Összefoglaló bemutatkozó írások (nyomtatáshoz, szervezőknek):

Ezen oldal nyomtatáshoz optimalizált, képek nélküli változata ide kattintva nyitható meg, valamint PDF formátumban is elérhető itt, képek nélkül pedig itt (az új ablak megnyílása után).

Régebbi, sajtó részére vagy szervezőknek szánt, levél formátumú vagy rövidebb bemutatkozó írásaink itt találhatóak.

Nagyfelbontású fotók (nyomdai célra):

2010-es promóciós fotóink innen tölthetőek le.

  

A zenekar tagjairól bővebben

Mező Győző

GyőzőHegedűművész, magyar népzenész, zenetanár. 
A hazai táncház-mozgalom indulásából aktívan kivette a részét. A Debreceni Református Kollégiumba járt a hatvanas években, amikor a táncház-mozgalom „megszületett” és azonnal elcsábította a klasszikus zenei világból. Ezekben az időkben a Pálóczy, a Karikás és a Csürdöngölő zenekarok tagja. 1983-tól él Budapesten. 

Amikor rendszeresen turnézott Európában – olyan neves magyar népzenekarok tagjaként, mint a Karikás és a Táltos – megtörtént a második „csábítás” is: ír zenészbarátai révén megismerkedett a „kelta” zenei világgal, és ez a szerelem is tartósnak bizonyult. 1991-ben megalakította a Greenfields együttest, mely ma a második legrégebb óta folyamatosan működő ír és skót zenei társulat Magyarországon. Nem lett hűtlen a magyar népzenei hagyományhoz sem: a megalakult Greenfields együttes különleges, sajátos magyar zenei karakterrel bír. Magyar népzenét játszik a Mező együttesben, továbbá tagja a Dobogókő és Eclectica folk-rock együtteseknek is. Számos rádió- és televízió-felvételen szerepel.

Zenetanár is, Budapesten, a XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskolában tanít. Citerán játszó diákjait rendszeresen fesztivál- és nívódíjakkal tüntetik ki. Kisgyermekek zenei és táncoktatását is küldetésként felvállalva évek óta magyar és ír táncházakat tart gyerekeknek is.


Bocskai István

István

Gitáros, basszusgitáros, énekes. Blues és countryzenész. Így vall magáról személyes honlapján:

A 6:3 évében születtem, mivel a családban senki sem volt zenész, így ez a feladat rám hárult. Klasszikus gitáron kezdtem tanulni, és Flekes Zsuzsa tanárnő mellett olyan mestereim is voltak, mint Simon és Garfunkel, Big Bill Broonzy, Bob Dylan és Lightnin’ Hopkins, persze utóbbi urak csak lemezeken keresztül. Hamar rájöttem, hogy az amerikai akusztikus gitárosok fogják jövendőbeli zenei ízlésem a klasszikusoktól a legendásak felé terelgetni. 
Az első évtizedeket Vas Zoli mellett pengettem, de ez az időszak nem volt nyomtalan, többször nyertünk zenei versenyeket, arany és ezüst diplomákat, a vége felé még lemezünk és CD-nk is született, hosszas vajúdás után. Városi bluesokat játszottunk, némi standard fűszerezéssel. 
A blues iránti szerelmem kissé megrendült, amikor Stefan Grossmann-t halottam gitározni, és attól kezdve a blues-ragtime kezdett izgatni. Végleg megrendültem, amikor Doc Watson-t hallottam zenélni, és akkoriban fedeztem fel a bluegrass zenét is. Jóllehet, a magyar blues történeti könyvekben egy-egy fejezetet az én nevem jegyez, manapság inkább, mint bluegrass zenészt ismernek. 
Évekig játszottam az Interfolk, a Rodeo és a Bluegrass Union együttesekben, velük bejártuk fél Európát. Mostanság a Dad Gave My Dog Away formációban zenélek egy ír csapat mellett. Az ír zenével pár éve kerültem kapcsolatba...”


Gyarmati Gábor 

Gábor

„1958. október 21-én születtem Kiskunfélegyházán. Az első zenei örömöket és bánatokat egy öreg pianinónak köszönhettem, az első gitár 1973-ban érkezett a családba. A mai napig is a gitár a fő hangszerem, bár néha előkerül a mandolin és az ír buzuki is sok más zajkeltő eszköz mellett. 
1982-ben költöztem Budapestre. Mint akkoriban számtalan gitáros, én is belevetettem magam
a versmegzenésítésekbe, majd a saját dalok következtek. Innen pedig már egyenes út vezetett a mások által írt dalok előadásához...

Első, és igen derekas ír zenei élményem valamikor 1984-ben volt, egy valódi, modern ír zenekar (ha jól emlékszem, Iron Horses) jóvoltából. Persze akkor még senki sem tudta, mi az hogy bodhrán, ír buzuki meg effélék. Alig néhány évet kellett várni a Greenfields megalakulásáig, gyakorlatilag azóta – mint „ős tag" – foglalkozom ír zenével. Az ír zene mellett más zenei és népzenei műfajokban is kipróbáltam magam.”

Más zenekarok: Latin Combo (1983-1984) Klion (1984-1985) Barbara Csapás Zenekar (házizenekar, 1985-1990) Dönci és Tsa (duó) (1994)  Gábos Barna Trió (majd Quintet) (1998-2000) Arasinda (2000-2004), ÍRka-fÍRka (2003- ), Evros (2008-), Éirí (2009-).

Csizmár Zsolt (Csüszi)

Csüszi

Dobos. Tanulmányait Miskolcon végezte (OSZK, EUFONIA). A kilencvenes évek elején került Budapestre. A fővárosban először színházi zenével foglalkozott. A Kolibri Színházban több darabban is játszott (Gyalog Galopp, Bors néni, Állatok farsangja). Később éles váltással az Aquincum szálloda éjszakai bárjában folytatta zenei karrierjét, majd a rock & roll következett – fellépett a kis puboktól kezdve a sportcsarnokokig bezárólag nagyon sok helyen. Ezután lépett az életébe a latin zene – a Sunmachine zenekarral. A Sunmachine tagjaként fesztiválokon, TV-s show-műsorokban és rendezvényeken lépett fel. Saját triót is alakított, neve előbb Montana, majd Montana Band volt (az évek során szinte minden jelentősebb helyen felléptek, pl. Alcatraz, Millenium, Dokk, Sziget, stb.). Több TV-showban is szerepelt (Névsor, Lottó show, Duna tv műsorai, Dáridó). Hosszabb ideig dolgozott a Moulen Rouge-ban, a Chilli Bianco-val Németországban , az Amici produkcióban és a Toscana együttessel
Néhány éve az Eclectica együttes tagjaként ismerkedett meg az ír zenei világgal, 2008 óta a Greenfields együttest is erősíti. A „showbusiness”-ben szerzett tapasztalatai pótolhatatlanok. 

 

Új tagok 2008. óta

A 2007-es és 2008-as év során távozott Bencze Boglárka (hegedű, tánc), Kasza Gábor (ének, gitár) és Várkonyi Mária (fuvola). 

Hladony Orsolya (ének) 2008-ban, Bajnok Zsófia (fuvola) és Horváth Dóra (hegedű) 2008. végétől 2009-ig zenélt velünk, bár Dóra és Orsi alkalmanként ma is kiegészítheti a zenekart.

2008. őszén a korábbi fúvós hangszereseket Szabó Dániel váltotta. 

Dani

Az 1973-ban született zenész hosszú éveken át a Musica Historica régizenei együttes tagja volt, aki ma furulyákon, tin whistle-ön játszik. Dani a Greenfields mellett ma többek között az Eclectica, az Éirí és az Írmag együttes zenésze is.


2008. ősze óta énekesnőnk Varga Diána.

Dia

Az 1984-ben született énekes már 3 évesen hallás után visszaénekelt dalokat, több énekversenyt is nyert gyerekkorában. A 2000-es évektől kezdve különböző alternatív rockzenekarokkal lépett fel (pl. Nemkéne, The Spanish Inquisition). 2008-ban Mező Győző invitálására csatlakozott a Greenfields együtteshez.

 

Új tagok 2010. óta

2010. óta új tagja a zenekarnak Imhof Krisztina (hegedű).

Krisztina évekig élt Írországban, ahol ír tradicionális zenét tanult, és oklevelet is szerzett a Comhaltas zenei képzésének keretén belül. Krisztina a Greenfields mellett az Éirí együttes zenésze is.

Kriszta

 

Az együttesről,  korábbi és új tagokról az összes kép itt található. 

Régi tagjainkról korábbi honlapjainkon lehet olvasni a linkek között.

Technikai, hangosítási igényünk (Rider) - szervezők részére - itt érhető el.

[Kontakt]


[Főoldal]

 


eXTReMe Tracker