A Greenfields együttes

A Greenfields együttes Magyarország egyik legrégibb – és egyben folyton megújuló – tradicionális ír és skót zenét játszó formációja.
A zenekart 1991-ben alapította Mező Győző, aki korábban a Karikás és a Táltos Együttes hegedűseként volt ismert. A Greenfields a tágan értelmezett és sokszínű „kelta” népzenei hagyományokat közvetíti és ápolja: közel öt órás repertoárunkban tradicionális ír hangszeres zene és népszerű kocsmadalok szerepelnek, az énekhang mellett pedig a Kevin Burke stílusában játszó hegedű is gyakran szólószerepet kap.
Nagy hangsúlyt fektetünk az ír-skót tánchagyományok népszerűsítésére is, ezért koncertjeinken – ha igény van rá – élő zenei kísérettel set- és sztepptáncbemutatót is tartunk élvonalbeli hazai táncosokkal.
Különlegességünk a magyar és ír zenei hagyomány ötvözése – ebben Magyarországon az elsők között voltunk –, és inkább az érzett, mint tudományosan bizonyított ír-magyar kulturális rokonság ápolása.
Fellépünk pinceklubokban, pubokban, bálokon, kulturális rendezvényeken, fesztiválszínpadokon; zenélünk táncházban, tanítunk dalokat és táncokat is.
A Greenfields 1991-es alapítása óta természetesen többször átalakult, 2008-ban új tagokkal bővült. Jelenleg egy új hangszeres formáció kialakításán dolgozunk, a korábbi évek visszafogottabb hangzásával ellentétben ma erőteljesebb megszólalás jellemző ránk.
És hogy miért éppen ír zenét játszunk? Talán ezt a legnehezebb megfogalmazni…
Fontos számunkra, hogy olyan tradicionális zenei hagyományról van szó, amely napjainkban is folyamatosan megújul, Írországban és másutt is. Távoli, „idegen” hagyomány, mégis nagyon ismerős számunkra. Csakúgy, mint maga Írország, a zenészek földje...


Elérhetőségünk:

Mező Győző, tel.: 06-20-356-9244
info@greenfields.hu
http://www.greenfields.hu