Ír táncházi tematika

(Az itt leírt rend csak támpont, legtöbbször az aktuális hangulathoz mérten állítjuk össze a táncházi műsort.)

Az első órában főként körtáncokat tanítunk, ismert ír népdalokra (pl. Drunken Sailor - Részeg tengerész, stb.). Az ír táncok között alapvetően nem találunk ilyen jellegű körtáncokat (kisebb körökben, általában nyolcasával táncolnak, ezzel szemben nálunk csak a hely hiánya szabhat korlátokat az egy körben táncolók számának), de ez a kicsit „magyarosított” módszer jól bevált az alaplépések, alapfigurák tanításában. Körülbelül húsz ilyen táncunk van, mindegyik egy-egy ismert dallamhoz köthető és csak néhány figurát tartalmaz, így könnyen, gyorsan taníthatóak és megtanulhatóak. A táncok között találunk polkát (2/4), jig-et (6/8), reel-t (4/4) és keringőt (3/4), amelyek megfelelnek a leggyakoribb ír társastánc alapritmusoknak. A táncokat javarészt korábbi és jelenlegi tánctanáraink állították össze, de van köztük évszázados hagyományokra visszatekintő tánc is (Breton Jig, „Ír keringő”). 

Ez a bevezető rész elsősorban azok kedvéért van, akik először látogatnak el hozzánk, vagy még csak néhány alkalommal jártak táncházunkban, de kedvelik rendszeres vendégeink is, mert jó hangulatú, segít bemelegíteni a táncház következő, autentikusabb részére és nem utolsó sorban lehetőséget nyújt megismerni kicsit a többi táncost is.

Táncházunk második részében eredeti ír (és skót) társasági táncokat tanítunk. Ezek vagy sortáncok, vagy úgynevezett „set”-ekben táncolják, azaz négy pár táncol együtt egy körben. Itt már sokkal szigorúbban igyekszünk megfelelni a hagyományoknak és minél pontosabban megismertetni az érdeklődőket a különböző lépésekkel és figurákkal. A repertoár nagyon gazdag, körülbelül öt sortánc, öt-hat „figure-dance” és több, mint harminc féle „set-dance” közül választunk ki minden hétre egyet-kettőt, amit megtanítunk és eredeti ír hangszeres dallamokra eltáncolunk.

A táncokat elsősorban Pat Murphy Set-dance leírásokat tartalmazó gyűjteményeiből és Joe O'Hara táncleírásai alapján tanítjuk. Mindketten elismert szakemberek az ír tánc világában. A táncok az ír sziget különböző megyéiből származnak. Nevük általában jól tükrözi eredetüket, pl. Connemara Reel, Ardgroom Polka. Igyekszünk a táncokon keresztül minél többféle tájegységet és stílust bemutatni. Célunk az ír táncos mulatságok, a „céilí”-k hangulatát minél sikeresebben bemutatni.

Táncházunk harmadik részét, az utolsó fél-egy órát rendhagyó módon moldvai körtáncoknak és páros táncoknak szenteljük. Ez is rendkívül fontos része a táncházunknak, különös tekintettel arra, hogy a látogatóink között sokan vannak, akik a magyar tánc kedvelői is, és aktívan vagy korábban is néptáncoltak. 

[Főoldal]

Megjegyzés: A táncházas képek a koncertek és a táncház bemutatása szándékából készültek, nem volt célunk egyének ábrázolása. A PTK 80.§ (1) és (2) bekezdése szerinti PK BH 85/1/17 határozat nyilvános rendezvényekre vonatkozó állásfoglalását tekintjük irányadónak. Ha képeink valamelyikét az érintett személy jogait sértőnek vélelmezi, a képet természetesen eltávolítjuk (Webmester).

 


eXTReMe Tracker