Lépések, alapok leírása

L é p é s e k ,  k é z t a r t á s o k
Alap vagy polka lépés 1 ütemre bal-jobb-bal, 1 ütemre jobb-bal-jobb. A lányok általában jobb, a fiúk bal lábbal indulnak. Ez történhet előre, vagy oldalra. Számolás: 1-2-3, 1-2-3
Hornpipe Olyan mint a reel csak lassú. Számolás: hop1-2-3 hop1-2-3
House lépés Polka vagy reel lépéssel tánctartásban forgás úgy, hogy a pár saját maga körül is forog (az órajárással megegyezően) és halad is (az órajárással ellentétesen). Hol a fiú, hol a lány lép nagyot előre, míg a másik szinte egyhelyben lép, csak fordul. 2 ütem egy 360 fokos fordulat saját maguk körül. A fiú bal lábbal kezd, és mindketten mindig a bal lábbal lépik a „nagyot”.
Reel lépés 1 ütemre hop-bal-jobb-bal, 1 ütemre hop-jobb-bal-jobb. A „hop” sarokemeléssel egy koppintás helyben. Az 1 van azon a lábon, amelyikkel a polkában kezdenek. (tehát lányok balhop jobb bal jobb stb fiúk jobbhop bal jobb bal stb) Számolás: hop-1-2-3, hop-1-2-3
Sevens Hetes lépés Bal láb elöl, jobb lábbal hátsó keresztlépéssel hét lépéssel haladni balra (testsúly a hátsó lábon), majd balra-jobbra egy-egy alaplépés, ugyanez vissza: jobb láb elöl, bal hátsó keresztlépéssel haladni jobbra, alaplépés jobbra-balra. Számolás: 1-2-3-4-5-6-7-123-123, 1-2-3-4-5-6-7-123-123
Slide Tánctartásban a lány jobb, a fiú bal lábbal lép egy nagyot, a másik lábát utána húzva zár, majd egy polka lépés befelé. Vissza a másik lábbal ugyan ez, polka lépés kifelé. Számolás: 1-2-123, 1-2-123
Rise and Grind Szúr-rúg lépés Bal lábon a testsúly, bal láb sarok emeléssel rugó, közben jobb lábbal a bal lábfej külső éle mellett pontozás (szúr), majd előre lendíteni a jobb lábat (rúg), utána jobb-bal-jobb (polka lépés). u.e. ellentétes lábakkal.
Ceilí fogás A pár oldalt-szemben áll egymással (jobb váll-jobb váll). Megfogják egymás bal kezét, jobb kézzel egymás hóna alatt a másik lapockáját tartják. A bal kéz van alul.
Waist hold Derékfogás A lány a fiú jobb oldalán áll. A fiú jobb karjával átfogja a lány derekát, a lány a bal kezét a fiú jobb vállán nyugtatja.
Crossed hand hold Keresztkézfogás A lány a fiú jobb oldalán áll. Jobb kéz-jobb kéz. Bal kéz-bal kéz a test előtt. A jobb kéz van felül.
Waltz hold Tánctartás vagy keringő fogás A pár egymással szemben áll. A lány a jobb kezét a fiú vállmagasságban tartott bal kezébe helyezi. Az fiú a jobb kezét a lány bal lapockájára helyezi. A lány bal kezét a fiú vállán pihenteti. A fiú lazán, de határozottan tartják a lányt, hogy vezetni, irányítani tudják, de nem kell úgy, mint társastáncban, annál lazábban.
Menetirány Általában az órajárással ellentétes irány a menetirány, ha ettől eltérés van, arra a táncleírás külön kitér. Csillagjárás ;-)
Set tánc felállás 4 páros alkot egy setet, akik együtt táncolnak. A párok képzeletbeli négyszög négy oldalán helyezkednek el, 2-2 pár egymással szemben. A lány a fiú jobbján áll. A párok közül a TOP 1 a zenekarnak háttal, TOP 2 a zenekarral szemben elhelyezkedő pár. Általában a SIDE 1 a top 1 baloldalán, míg a SIDE 2 a jobb oldalán lévő pár. Ritkán, van olyan set ahol a SIDE1 van jobbra, erre a táncleírás külön felhívja a figyelmet.

Összeállította: Gájer Erika Lektorálta: Palotás Julianna

http://www.greenfields.hu